La Bande Passante

Διεθνές δίκτυο κριτικής σκέψης, εναλλακτικών πρακτικών και σύγχρονης δημιουργίας

Par LBP

Η γέννηση

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη γέννηση του διεθνές αυτόνομου περιοδικού Le Passant Ordinaire (Ο συνήθης περαστικός) το οποίο έθεσε ως στόχο την πρόωθηση της σύγχρονης δημιουργίας και της κριτικής σκέψης στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών, εγκαινιάζουμε έναν διαδικτυακό τόπο ανοιχτό στο ευρύ κοινο. Στα πλαίσια αυτής της διαδικτυακής κοινότητας συμπαρατάσεται ένας αριθμός πρωτοβουλιών (εκδόσεις les Editions du Passant, L'Autre campagne, ταινίες ciné-frontière-s, κτλπ,μετρόντας ήδη ένα κοινό που ξεπερνάει τα 150 000 άτομα) επιδιόκοντας να φέρει σε επαφή μια σειρά απο διαφορετικά δίκτυα συνοδεύομενα από το σύνολο του εξειδικευμένου προσωπικού τους (700 συμμετέχοντες σε όλον τον κόσμο). Το θεμητό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας διασύνδεσης εργαστηρίων είναι το να τροφοδοτηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι εμπειρίες της κάθε ομάδας που τα αποτελούν.


Η Ιδέα

Η δόμηση μιας πρωτόγνωρης ανθρώπινης κοινότητας στο πλαίσιο ενός διεθνούς ανοιχτού και κριτικού διεπιστημονικού δικτύου (κοινωνικές,ανθρωπιστικές φυσικές επιστήμες καθως και το σύνολο των καλλιτεχνικών κλάδων).
Η δημιουργία κατάλληλων βοηθημάτων απευθηνόμενα στο ευρύ κοινο (πολίτες, στρατευμένοι, εργαζόμενοι,ερευνητές) που θα συνεισφέρουν στη διάδοση και την αξιοποίηση ιδεών καθως επίσης και στην πρόωθηση διαννοητικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Η κατασκεύη ενός διεθνούς πολύγλωσσου εργαστηρίου κριτικής σκέψης ικανού να δομήσει μια πολιτική αντι-αυθεντία,να διατυπώσει αρμόζουσες αντι-προτάσεις και να υποστηρίξει προοδευτικές αντιστάσεις.
Τέλος, η προσφορά ενός κέντρου ερευνητικών και καλλιτεχνικών πόρων στο ευρύ κοινο.
Προς μια δόμηση ενός αληθινού αντι-think-tank.


‘Ενα σίτε τρέις πύλες: κριτική σκέψη/ εναλλακτικές ασχολίες/σύγχρονη δημιουργια


Ο διαδυκτιακός αυτός τόπος θα  αποτελείται απο το πόρταλ, την μηχανή αναζήτησης,το κέντρο πόρων και το εργαστήρι ιδεών.
Συνιστώντας μια συλλογική κοινότητα, το σίτε θα διαμορφώνεται από τις ικανότητες και τις εμπειρίες του καθε συμμετέχοντα. Στόχος του να συγκεντρώσει ερευνητές, καλλιτέχνες και όλους τους ενεργούς μετόχους των κοινωνικών, πολιτικών,διανοητικών και πολιτιστικών πεδίων.
Το σίτε θα παρέχει στη διάθεση του κοινού σε δωρεάν πρόσβαση,κατάλληλα ερευνητικά και αναλυτικά εργαλεία.
Ως διεθνές δίκτυο, το σίτε θα δημισιεύει κείμενα σε πρωτότυπο, των οποίων η πολιτική επικαιρότητα θα πλαισιώνεται από ακριβείς μεταφράσεις.

Το σίτε ως τόπος πολυμέσων επιδιώκει να φιλοξενήσει και να προωθήσει  κάθε μορφή δημιουργίας (κείμενα,ταινίες, βιβλιία,μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις). Η χρήση των νέων  τεχνολογιών θα συνεσφέρει στην εδραίωση της παρουσίας των καλλιτεχνικών εκφράσεων δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τον μεταξύ τους διάλογο.

Το σύνολο του περιεχομένου του σίτε (συνεισφορές κειμένων,ηχιτικό υλικό απο ομιλιές, ταινίες,καλλιτεχνικές δημιουργίες, και εξωτερικά λινκς) θα πλοηγείται σε δύο μορφές¨:

-ανά πεδίο (κοινωνιολογία, φιλοσοφία, οικονομία, ιστορία, πολιτική επιστήμη, νομικά, εθνολογία, ψυχολογία, ιατρική, βιολογία, φυσική, μαθηματικά, αρχιτεκτονική, τέχνες, κτλπ)

- ανά συγγενική θεματολογία
(φεμινισμός, σπουδές φύλου, queer theory, transgender,σώμα και σεξουαλικότητα, οικογένεια, διδασκαλία και σπουδές, δημιουργία,παραγωγή γνώσεων, πολιτισμικές σπουδές,κοινωνική αλληλεγγύη, μοιρασμά του πλούτου,
Δημοκρατία και πολιτική αντιπροσώπευση,  ανισότητες και διακρίσεις, θρησκεία και κοσμικότητα, δικαιοσύνη και ατομικές ελευθερίες, ασφάλεια και περίθαλψη, φυλάκες,οικολογία, πλαίσιο διαβίωσης και νέες συλλογικές ασχολίες)

Το σίτε θα εγκαινιαστεί το 2012.